Kυρίες και κύριοι,


Tο άθρο αυτό για το ξύλινο ποδοσφαιράκι είναι μια ευχάριστη αφορμή για εμάς τους λίγο μεγαλύτερους να θυμόμαστε τα νιάτα μας και το πόσο ωραία περνούσαμε ως παιδιά χωρίς την συντροφία του playstation.

Στο άθρο αυτό θα βρείτε πληροφορίες για το πώς διασκεδάζαμε οι σημερινοί 37αρηδες τελευταίοι ίσως της εποχής μας, μιας και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έπαιζαν μόνο στο ξύλινο ποδοσφαιράκι εμείς είχαμε και το pac-man ή το kick off και τα άλλα “coin up παιχνίδια. Οι πατεράδες μας μεγάλωσαν με το ξύλινο ποδοσφαιράκι. Και δεν το λέω για να ζηλέψετε, αλλά πραγματικά εκείνα τα χρόνια ήταν αν όχι καλύτερα, σίγουρα πιο ευχάριστα.
Το θέμα μας βέβαια σήμερα δεν είναι να σας πω πόσο ωραία περνούσαμε τότε, αλλά το να αναφερθώ στο παιχνίδι που... σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Και φυσικά αν πεις σε κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία για ποδοσφαιράκι θα έρθει στο μυαλό του το ξύλινο, και σίγουρα θα σου πεί “με τους ξύλινους παίκτες και όχι τους πλαστικούς που βγήκαν μετά και το κατέστρεψαν”.


Άπειρες ώρες και πολλά πάρα πολλές δραχμές έχουν χαθεί πάνω από αυτό το ξύλινο τραπέζι ποδοσφαίρου.


Είχε δύο ομάδες με σήστημα το 2-5-3 Τερματοφύλακας, δυάδα, πεντάδα και τέλος τριάδα για επίθεση..


Το Ελληνικό ξυλινο ποδοσφαιράκι είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο, πουθενά δεν θα βρεις παρόμοιο σε διαστάσεις και παίκτες. Αυτό που το κάνει όμως κατά την γνώμη μου μοναδικό είναι ότι στο τάπητα έχει φελλό αυτό του δίνει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να μαγκώνεις τη μπάλα στην επίθεση.


Ξύλινο ποδοσφαιράκι


Οι άγραφοι κανόνες που έπρεπε να τηρηθούν στο ξύλινο ποδοσφαιράκι.


Απαγορεύεται το μπανιστήρι: Το μπανιστήρι στο ποδοσφαιράκι ήταν όταν έκανες την επίθεση από τους δύο ακραίους και όχι από τον κεντρικό.. Και τότε βέβαια το γκολ δεν μετρούσε, αλλά δεν γινόσουν ρεζίλι γιατί πάντα έλεγες πως σου ξέφυγε.

Απαγορεύεται το κοκορέτσι: Και όταν λέμε κοκορέτσι φυσικά δεν ενοούμαι αυτό που τρώμε το Πάσχα. Το κοκορέτσι στο ποδοσφαιράκι ήταν όταν γυρνούσες γρήγορα την πεντάδα κυρίως και έκανες σουτ με αυτή. Μόλις το έκανες, έμπαινε δεν έμπαινε γκολ, έχανες την μπάλα και κυρίως γινόσουν ρεζίλι στα μάτια των άλλων.

Απαγορεύεται να σηκώσεις το... γήπεδο: Ένας από τους κανόνες που έχουμε παραβεί, είναι αυτός που θέλει τους παίκτες να μην σηκώνουν το ποδοσφαιράκι. Φυσικά αυτό γινόταν πάνω στην ένταση και την δύναμη, αλλά όταν το κάναμε δεχόμασταν την ποινή που ήταν να δώσεις το μπαλάκι στον αντίπαλο. Οι μαγαζάτορες για να το αποφύγουν αυτό έβαζαν τέσσερα τσουβαλάκια με άμμο μέσα στην βάση του ποδοσφαίρου αλλά αυτό βέβαια δεν ήταν αρκετό ώστε να μην το σηκώσουμε.Η αλήθεια είναι βέβαια πως πολλοί το κάναμε και για μαγκιά ή για να κόψουμε τον αντίπαλο, αλλά δεχόμασταν ταπεινά τον... νόμο!

Μερικά EXTRAS που κάναν οι έμπειροι παίκτες.

Γάντια για το μάγκωμα. Οι μεγάλοι παίκτες του αθλήματος , είχαν πάντα γάντια όταν μάγκωναν το μπαλάκι, γιατί το ξύλο γλιστρούσε και δεν μπορούσες να πιάσεις σωστά την λαβή. Γιαυτό η ξύλινη λαβή στο ξύλινο ποδοσφαιράκι δεν πρέπει να έχει λούστρο που μερικοί καινούργοι παίκτες τις θέλουν βαμένες.
Τεμπεσίρι για το μάγκωμα: Ναί μην γελάτε το τεμπεσίρι δεν είναι μόνο για να το βάζετε στην στέκα του μπιλιάρδου. Το βάζαμε σε κάθε παίκτη, ειδικά στον επιθετικό, αλλά και στους δύο αμυντικούς. Ο λόγος ξεκάθαρος, με το τεμπεσίρι μπορούσες να μαγκώσεις καλύτερα το μπαλάκι και να πιάσεις το σουτ όπως ακριβώς θα ήθελες.
Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα tips που θα μπορούσαμε να μιλάμε για μέρες ...αλλά αυτά θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Νομίζω ότι πραγματικά αξίζει να μαζευτείτε μια παρέα, να βρείτε ένα ξύλινο ποδοσφαιράκι και να δείτε πως υπάρχουν παιχνίδια που σας κάνουν να περνάτε πολύ ωραία, χωρίς να έχουν οθόνη και πληκτρολόγιο...
Οι φωτογραφίες στο άθρο μας είναι από τα ποδοσφαιράκια που κατασκευάζουμε. Τα πιο γνωστό ποδοσφαιράκι  στους παλαιότερους. Αυτό με το κίτρινο αλουμίνιο που η  εταιρεία μας κατασκεύαζε και συνεχίζει να κατασκευάζει το ίδιο ποδοσφαιράκι και στο παλιό στυλ αλλά και στην πιο σύχρονη έκδοσή του από το 1964. Σίγουρα το έχετε δει σε παλιές ταινίες, διαφημήσεις κτλ.