Κανόνες 9μπαλου μπιλιάρδου

Posted bybenatos20/05/20170 Comment(s)Μπιλιάρδο,

Κανόνες Εννιάμπαλου μπιλιάρδου

  Το 9-μπαλο παίζεται με εννιά μπάλες που αριθμούνται από το ένα έως το εννιά τη άσπρη μπάλα. Με κάθε χτύπημα η άσπρη μπάλα πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή με τη χαμηλότερη σε αριθμό μπάλα που υπάρχει στο τραπέζι γιατί αλλιώς είναι φάουλ. Η σειρά ενός παίκτη συνεχίζεται έως ότου αστοχήσει, κάνει φάουλ, ή κερδίσει το παιχνίδι. Κερδίζει αυτός που θα βάλει πρώτος την εννιά μπάλα.

  Μετά από ένα άστοχο χτύπημα, ο άλλος παίκτης πρέπει να χτυπήσει τη μπάλα από όπου βρίσκεται εκτός αν έχει γίνει φάουλ, οπότε σ' αυτή την περίπτωση ο παίκτης έχει τη μπάλα στη διάθεση του. Οι παίκτες δεν είναι υποχρεωμένοι να διευκρινίσουν οποιοδήποτε χτύπημα, συμπεριλαμβανομένης της 9-μπάλας.

 

  Το παιχνίδι τελειώνει όταν βάλει νόμιμα ένας παίκτης την 9-μπάλα ή όταν ένας παίκτης χάσει από φάουλ..

 

  Ο παίκτης που σπάζει πρώτα επιλέγεται τυχαία. Τα σπασίματα εναλλάσσονται στα επόμενα παιχνίδια. Για ένα να σπάσιμο είναι νόμιμο, ο εκτελεστής πρέπει να χτυπήσει τη 1-μπάλα πρώτα και είτε να βάλει μια μπάλα, είτε να χτυπήσει τέσσερις είτε περισσότερες μπάλες στη μπάρα του τραπεζιού. 

 

  Εάν ένας παίκτης κάνει φάουλ χάνει τη σειρά του. Μετά από ένα φάουλ ο άλλος παίκτης κερδίζει την μπάλα στη διάθεση του.

 

Ποια θεωρούνται Φάουλ :

  • Εάν η πρώτη μπάλα που έρχεται σε επαφή με την άσπρη μπάλα δεν είναι η χαμηλότερη σε νούμερο μπάλα στον τραπέζι, αυτό είναι ένα φάουλ.
  • Εάν καμία μπάλα δεν μπει και καμία μπάλα δεν χτυπήσει στο σποντολάστιχο αυτό είναι ένα φάουλ.
  • Ένα παράνομο σπάσιμο, όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι ένα φάουλ.

 

  Το παιχνίδι τελειώνει όταν βάλει κάποιος παίκτης την μπάλα με το νούμερο 9 χωρίς όμως να έχει κάνει κάποιο Φάουλ..